Brandkollen

Brand och kolmonoxidvarnare – direkt i mobilen!

Rädda liv på familj och husdjur tack vare Brandkollen med prisbelönta Muuun Brandlarm från ViPo. Med Brandkollen blir du meddelad direkt till din mobiltelefon vid brand eller utveckling av farlig kolmonoxid i ditt hem eller stuga.

Trygghet och design

Muuun brandvarnare är mer än bara ett brandlarm. Förutom att ha några av de känsligaste sensorerna som finns på marknaden idag, är brandvarnaren även prisbelönt för sin stilfulla design.

 

Läs mer Beställ Brandkollen

Brandkollen med Muuun kolmonoxidvarnare
Finns det snygga brandlarm? Notice är en prisbelönt brandvarnare för sin stilfulla design.
Kom igång med Brandkollen

Välj det paket som passar dig

 • Brandkollen 1 st
  199 kr / mån
  • 1 st Muuun enhet
  • Certifierad larmcentral
  • Larm via SMS & samtal
  • Kontaktlista (4 pers)
  • Kolmonoxidvarnare
  • Brandvarnare
  • Lån av 1 enhet (värde 1995 kr)
 • Brandkollen 3 st
  399 kr / månad
  • 3 st Muuun enheter
  • Certifierad larmcentral
  • Larm via SMS & samtal
  • Kontaktlista (4 pers)
  • Kolmonoxidvarnare
  • Brandvarnare
  • Lån av 3 enheter (värde 5865 kr)
Kolmonoxid

Kolmonoxidförgiftning – Bra att veta

Exponering av kolmonoxid ger symptom som till en början kan vara svåra att förstå. kan vara mycket farligt och leda till dödliga konsekvenser.

Symptom vid förgiftning av kolmonoxid

Vid låga halter (35 ppm)

Symptom vid låga halter kolmonoxid är huvudvärk och yrsel inom 6 till 8 timmar.

Vid skadliga halter (100 ppm)

Symptom vid skadliga halter kolmonoxid är lätt huvudvärk, trötthet, yrsel och illamående inom 4 till 5 timmar.

Vid kritiska halter (200 ppm)

Symptom vid kritiska halter kolmonoxid är lätt huvudvärk, trötthet, yrsel och illamående inom 2-3 timmar, kan vara livshotande vid långa exponeringar.

Vid dödliga halter (300 ppm)

Symptom vid dödliga halter kolmonoxid är frontal huvudvärk inom 1-2 timmar, livshotande efter 3 timmar.

Vid dödliga halter (800 ppm)

Symptom vid dödliga halter kolmonoxid är yrsel, illamående och kramper inom 45 min.

Vid dödliga halter (1600 ppm)

Symptom vid dödliga halter kolmonoxid är huvudvärk, ökad hjärtfrekvens, yrsel och illamående inom 20 min, denna halt är  livsfarlig och leder till död inom mindre än 2 timmar.

Bland annat kan Huvudvärk och illamående vara tecken på kolmonoxidförgiftning
Hur upptäcker man kolmonoxid?
Muuun

Därför bör du ha en kombinerad brand- och kolmonoxidvarnare

Omkring 230 000 hushåll i Sverige har drabbats av bränder de senaste tio åren. I 60 000 av dessa fall har de brunnit ner helt och hållet. Det innebär att ca 6 000 familjer förlorar sina hem varje år i Sverige, och endast ikväll kommer 16 hem ha blivit drabbade av en brand.

I de flesta fall är orsaken till bränder idag okänd, vilken gör dem omöjliga att förebygga. Hela 100 personer i Sverige dör som en följd av bränder varje år i Sverige, och dubbelt så många dör till följa av “den tysta mördaren” kolmonoxid.

Kolmonoxid

Hur upptäcker man kolmonoxid?

Eftersom att kolmonoxid är fri från lukt och smak, samtidigt som den är osynlig, är den otroligt svår att upptäcka. Inte förrän när symptom på kolmonoxidförgiftning visar sig är det möjligt att bli varse om situationen. Så vida du inte har en kolmonoxidvarnare hemma, det vill säga.

Hur uppstår kolmonoxid?

Kolmonoxid kan bildas av olika anledningar, och innebär risk för såväl husdjur som barn och vuxna. Den främsta anledningen till att kolmonoxid bildas, istället för att en brand bryter ut, beror på syrehalten i luften. Eld behöver syre för att ta fyr, medan kolmonoxid bildas vid så kallad ofullständig förbränning.

Här har vi några exempel på situationer där kolmonoxid kan uppstå:

Vid förbränning

Vid förbränning av olika material och ämnen såsom bensin, fotogen, trä, kol, propan (gas som används i b.l.a spisar) skapas kolmonoxid.

Trasiga apparater

Kolmonoxid kan även skapas vid trasiga apparater, eller hushållsprodukter som drivs av kol, råolja eller rågas.

Dålig ventilation

Om det inte finns tillräcklig ventilation i ett utrymme kan kolmonoxidförgiftning ske.

Blockerad skorsten

Om röken från din kamin inte kommer ut ordentligt genom skorstenen (p.g.a. exempelvis fågelbon eller smuts).

Gasspis

Om gasen från gasspisen inte leds ut ordentligt (kanske p.g.a kyla och stängda fönster).

I garaget

I garaget vid tomgångskörning och dålig ventilation.

Felaktig uppvärmning

För att undvika att kolmonoxid ska uppstå hemma är det viktigt med god ventilation och ett flöde av luft. Tänk till exempel på att aldrig förvara en använd grill inomhus för att värma upp ett utrymme.

Brandkollen

Vad händer vid ett brandlarm?

1. Rök- eller Kolmonoxid upptäcks

För att så snabbt som möjligt kontrollera en brand eller undvika kolmonoxidförgiftning är det otroligt viktigt att alltid agera i tid. Ju tidigare du kan bli uppmärksammad på situationen, desto större är också chansen att konsekvenserna blir mindre.

2. SMS

Omedelbart vid detektering av kolmonoxid eller rökutveckling i ditt hem, skickas ett SMS till ditt telefonnummer med information om händelsen.

Ett SMS skickas till din mobil vid rökutveckling

3. Certifierad larmcentral

Strax efter det att du tagit emot ett SMS med en kort beskrivning av händelsen, kommer vår larmcentral att kontakta dig för att kontrollera om du är i närheten och har uppsikt över situationen.

Certifierad larmcentral ISO 14001SBSC Certifierad larmcentralISO 9001 certifierad

4. Kontaktlista

Får vår larmcentral inte tag på dig, kommer de fortsätta att kontakta de andra personer som du lagt in i din kontaktlista. Försök att alltid välja personer som enkelt och snabbt kan kontrollera ditt hem, såsom grannar eller närstående som bor i närområdet.

Vanliga frågor om Brandkollen

Finns det snygga brandvarnare?

Ja, äntligen finns det en snygg brandvarnare som passar även i de mest stilrena hemmen. Muuun brand- och kolmonoxidvarnare har blivit prisbelönt för sin snygga design, samtidigt som den har några av de mest känsliga sensorerna för kolmonoxid- och rökdetektering som finns på marknaden idag.

Vad är farligt med kolmonoxid?

Enkelt förklarat hämmar kolmonoxid blodets förmåga till att ta upp syre, vilket i sin tur kan leda till syrebrist med allvarliga följder såsom medvetslöshet och döden.

Varför kolmonoxidvarnare?

På grund av att konsekvenserna av kolmonoxidförgiftning är så pass allvarliga är det viktigt med en kolmonoxidvarnare hemma för att kunna upptäcka den skadliga gasen.

Kolmonoxid är både osynligt, smaklöst och luktfritt vilket gör den otroligt svårt att identifiera, trots detta kräver kolmonoxid dubbelt så många liv än bränder i Sverige varje år.

Vad är en kolmonoxid detektor?

En kolmonoxid detektor upptäcker skadliga halter av kolmonoxid i ditt hem. Att ha en kolmonoxid detektor hemma kan rädda liv – och är en billig livförsäkring.

Vilken typ av brandvarnare är bäst?

Att ha en kombinerar kolmonoxid- och brandvarnare är det absolut bästa. Detta beror på att en vanlig brandvarnare endast reagerar på rökutveckling, medan en kolmonoxidvarnare även upptäcker den livsfarliga gasen kolmonoxid, som annars varken syns eller går att känna via smak och luktsinne.

Snyggt och stilrent brandlarm från Notice
Notice brandlarm men kolmonoxid detektor
Hur upptäcker man kolmonoxid?
Beställ nu

Beställ Brandkollen hos ViPo!