Vad är skillnaden mellan ViPo och UC?

Vad är skillnaden mellan ViPo och UC?

Vad är skillnaden mellan ViPo och UC?

UC, Creditsafe och Dun & Bradstreet är kreditinstitut, medan ViPo i sin tur är ett företag som förmedlar information mellan kreditinstituten och dig. Vi anser att det är helt på tok att du som privatperson ska vara den sista som får reda på när information om dig förändras, och har därför en koppling som innebär att när förändringar sker i dina uppgifter hos Dun & Bradstreet eller Creditsafe så meddelas du direkt.

I denna artikel kommer vi att reda ut vilka uppgifter som egentligen syns i en kreditupplysning hos UC och de andra stora kreditinstituten, vad en kreditupplysning innehåller och vad den innebär.

 

Att ta en UC

Många tror att UC är samma sak som en kreditupplysning och tänker således att det bara är en annan benämning för det, men riktigt så är det inte. Att “ta en UC” har helt enkelt blivit ett begrepp för att ta en kreditupplysning. Men vad är UC egentligen?

Om du någon gång har ansökt om ett lån eller en kredit, där banken eller långivaren har gjort en kreditupplysning hos UC, har du med stor sannolikhet fått en kopia hemskickad och är gissningsvis varför du förknippar UC med kreditupplysning.

 

Vad är en kreditupplysning?

Låt oss ta det från början och gå igenom vad en kreditupplysning egentligen är, innan vi går djupare in på saken.

UC (Upplysningscentralen) är ett företag med kreditupplysningstillstånd som får utföra kreditupplysningar på privatpersoner och företag som de sedan kan förse banker och andra kreditgivare med, precis som Creditsafe och Dun & Bradstreet (f.d. Bisnode). Tillsammans utgör de Sveriges tre största kreditinstitut, med andra ord aktörer, som utför kreditupplysningar.

Enkelt förklarat är en kreditupplysning en sammanställning över din ekonomiska ställning och brukar användas som ett beslutsunderlag för banker eller långivare i samband med att du ansöker om ett lån eller en kredit.

En kreditupplysning tas exempelvis när du vill låna pengar, vill handla på avbetalning, ska hyra en lägenhet, ansöker om ett kreditkort eller tecknar ett telefonabonnemang.

 

Vad innehåller en kreditupplysning?

En kreditupplysning inkluderar information relaterad till din inkomst, men också om du har några aktiva krediter eller har någon betalningsanmärkning sedan tidigare. Är det så att du har en skuld hos Kronofogden kommer det också att finnas med i kreditupplysningen om dig.

 

Två olika typer av kreditupplysningar

Baserat på vilken typ av lån du ansöker om, kan långivaren själv välja vilken typ av kreditupplysning de vill beställa. I samband med stora bedömningar som omfattar större belopp är det vanligast att långivaren beställer en personupplysning, medan de i samband med mindre riskfyllda bedömningar ibland nöjer sig med en mikroupplysning.

Mikroupplysning och personupplysning är två sorters kreditupplysningar för privatpersoner som ofta blandas ihop. Men vad är skillnaden på dem och när görs egentligen vilken kreditupplysning?

 

Mikroupplysning

Som namnet avslöjar, är mikroupplysning en mindre omfattande upplysning som i regel endast innefattar följande uppgifter:

  • Namn och adress
  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo hos Kronofogden

Då görs en mikroupplysning

Den mindre detaljerade upplysningen kallas för mikroupplysning och är en mildare variant som inte registreras och påverkar därför inte din kreditvärdighet. Exempel: Säger din nya hyresvärd att de vill ta en kreditupplysning på dig, kan du fråga om det räcker med informationen som en mikroupplysning ger.

 

Personupplysning

Vid en mer omfattande kreditupplysning använder man sig av en personupplysning, som utöver personuppgifter och inkomstuppgifter även inkluderar följande uppgifter.

  • Namn och adress
  • Inkomstuppgifter två år tillbaka
  • Äktenskapsförord
  • Fastighetsinnehav
  • Betalningsanmärkningar
  • Kreditförfrågningar
  • Skuldsaldo hos Kronofogden
  • Aktiva krediter

Då görs en personupplysning

En personupplysning är en mer utförlig upplysning som alltid registreras på dig och påverkar således din kreditvärdighet. Exempel: Planerar du att låna pengar är denna typ av upplysning standard, då långivaren behöver all information enligt ovan nämnt för att göra en riktig riskbedömning av dig.

 

Varför gör banker och långivare kreditupplysningar?

Informationen som banker får från exempelvis UC, Creditsafe eller Dun & Bradstreet via kreditupplysningen fungerar som ett underlag för beslutet de ska fatta gällande om de kan låna ut pengar till dig eller inte.

En bank eller långivare får nämligen inte låna ut pengar till sina kunder, om de inte tror att de kommer kunna betala tillbaka de pengar som de avser att låna. Därför gör de alltid en kreditupplysning på dig för att få den information de behöver för att kunna avgöra dina ekonomiska förutsättningar att betala igen de lånade pengarna, innan lånet kan beviljas.

 

Hur länge syns en kreditupplysning?

Bra att ha i åtanke är att din kreditvärdighet kan påverkas om det under en kort period skulle göras väldigt många upplysningar på dig, då den senaste kreditupplysningen registreras och ligger kvar i upp till 12 månader innan den nollställs.

Skulle du utsättas för en ID-kapning är risken stor att just detta sker. Vanligtvis utnyttjar bedragarna din kredit intensivt under en kort period, innan du hinner märka att någonting inte stämmer. Att bli utsatt kommer med stor sannolikhet att påverka din ekonomi under en lång tid.

På ViPo blir du meddelad så fort en förfrågan skickas från kreditinstituten och ger dig då möjlighet att omgående både polisanmäla och avbryta bedrägeriet med hjälp av att spärra ditt personnummer. Om du mot förmodan ändå får betalningskrav eller anmärkningar hjälper vi till att återställa din kreditstatus till den ursprungliga.

Beställ Konsumentkollen

 

Hur länge visas en betalningsanmärkning?

Får du en betalningsanmärkning som privatperson är den registrerad i 3 år (36 månader), medan en betalningsanmärkning på en juridisk person/ett företag är registrerad i 5 år (60 månader).

 

Hur påverkar antalet kreditupplysningar min kreditvärdighet?

Normalt sett, brukar det inte vara något negativt om en eller två kreditupplysningar har gjorts på dig. Däremot kan det bli ett problem om du samlar på dig flera upplysningar på kort tid. Uppfattningen som banken eller långivaren kan få av ett sådant mönster är att du har, eller inom snart framtid kommer ha, ett större antal lån och olika typer av krediter, vilket påverkar din betalningsförmåga negativt.

Vad banken eller långivaren ser, är att du av en eller flera anledningar inte kan betala tillbaka det lån du ansöker om hos dem, vilket i sin tur påverkar dina möjligheter både till bättre ränta och ett lån.

De tre största kreditupplysningsföretagen i Sverige

uc

Kort om UC

UC AB, även kallat Upplysningscentralen, bildades 1977 och ägs i huvudsak av storbankerna. UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag som tillhandahåller information om svenskars lån och skulder.

creditsafe

Kort om Creditsafe

Creditsafe bildades 1997 och är världens mest använda kreditupplysningsföretag som bland annat utför kreditupplysningar för såväl stora som små företag.

Dun & Bradstreet

Kort om Dun & Bradstreet

Dun & Bradstreet (f.d. Bisnode) finns i 19 länder i Europa och har tillgång till officiell data från samtliga marknader de verkar på, samt världens mest omfattande databas med företagsinformation.

 

Var hämtar de informationen från?

Vid insamling av information använder sig alla tre av en rad informationskällor för att få fram en överskådlig bild av låntagarens ekonomi, tillgångar och historik. Detta sker framför allt från statliga myndigheter som exempelvis Skatteverket, Bolagsverket, SCB, Kronofogden och Lantmäteriet.

Få koll på när en bank vill se din senaste kreditvärdighet och en göra upplysning vid lån.

Kreditupplysning genom ViPo

ViPo använder två av tre av dessa kreditupplysningsföretag, vilket innebär att vi erbjuder de mest omfattande bevakningen som finns idag. Med hjälp av ViPo’s tjänster blir du genast meddelad när Creditsafe eller Dun & Bradstreet får information om att det sker en kreditupplysning eller förändring i ditt personnummer. Detta sker alltså till och med innan kreditinstitutet tar emot kreditupplysningen.

Läs mer om våra tjänster

Samarbetspartner - tolv mobilSkydda sig mot skimming - så gör du