Skimming

Löper du risk för att bli utsatt
för skimming?

Läs mer om hur du skyddar dina kortuppgifter och pengar på banken, med bara ett extra kort i plånboken.

Om du idag använder ”blipp” när du betalar dina köp i butik, kollektivtrafik eller liknande använder du ett så kallat kontaktlöst betalkort. Dessa trådlösa betalkort gör betalningarna smidigare på många sätt, men informationen på kortet kan idag stjälas av bedragare. Den skadliga tekniken kallas för skimming och sker ofta på avstånd.

Det finns ett snabbt och enkelt skydd för dina kortuppgifter. Läs vidare för att lära dig mer om hur och vilken information som bedragarna använder – och hur du skyddar dig.

vipo_id-kapning_id-skydd_1
ID-Larm Prio
Hur går Skimming till?

Skimming sker ofta på avstånd och till en början helt obemärkt

Att kriminella idag utför skimming av kort och ID-handlingar är dessvärre ett av de vanligaste bedrägerierna i Sverige.

Den information som finns på dina olika kort kan tjuven enkelt komma åt med hjälp av en scanner eller en app i mobiltelefonen. Bedragaren kan använda dina kopierade kortuppgifter för att göra olika köp av produkter eller resor.

Läs mer om de bästa sätten att skydda sig mot skimming
Trots att den information som finns på betalkorten är krypterad är det idag enkelt för kriminella att bryta krypteringen och få tillgång till både din kortinformation och din CVV/CVC kod.

Din bank använder idag med stor sannolikhet kort med kommunicerande teknik. RFID står för “RadioFrekvensIdentifikation“ och är en teknik som kortfattat betyder att ett RFID-chip kan utbyta information med en RFID-läsare. Förenklat kan man jämföra RFID-chipet med en streckkod; skillnaden är att en streckkod måste vara synlig för avläsaren medan RFID-signalen är osynlig. Dessa chip används idag bland annat för märkning av varor, i lås och i betal- och kreditkort.

Alla kort med den kontaktlösa symbolen använder RFID-tekniken. Tekniken är dock inte endast begränsad till kort med denna symbol. Använder du till exempel en nyckelbricka som nyckel/passerkort kan även den innehålla uppgifter som använder samma frekvens (13,56MHz) som det kontaktlösa kortet.

Trots att de trådlösa korten gör dina köp betydligt smidigare kommer kriminella kunna utnyttja tekniken genom skimming av korten. Med hjälp av en NFC-läsare kan ett betalkort från din bank läsas av och informationen stjälas och utnyttjas. Beroende på enhet och styrka kan idag en bedragare skimma samtliga kortuppgifter från kort med RFID i din plånbok på flera meters avstånd. Massavläsning av kortinformation, där varken fysisk kontakt med korten eller den kriminella förekommer, kan idag dessutom ske genom många av de nya mobiltelefonerna som även de har inbygga NFC-läsare.

Du kan på detta sätt bli utsatt för skimming genom att en kriminell bara har en mobil som trådlöst kan läsa av och använda dina känsliga uppgifter – såvida du inte har rätt skydd.

Skydda dina kreditkort mot Skimming

Lär dig mer om RFID-Blocker kort

RFID-Blocker

Hur vet jag om kortet fungerar?

Du kan själv testa om det fungerar! Det enklaste sättet är i en självutcheckning på en stormarknad, eller när du ska betala via “blipp”. När du ska använda ditt betalkort lägger ditt RFID-Blocker kort intill betalkortet och terminalen bör nu visa ett felmeddelande. Det är viktigt att ditt RFID-kort placeras intill dina betalkort med RFID-signal för att det ska fungera ordentligt.

Vilka kort är sårbara?

Alla kort med den kontaktlösa symbolen använder RFID-tekniken. Tekniken är dock inte endast begränsad till kort med denna symbol, om du till exempel använder en nyckelbricka som nyckel/passerkort kan även den innehålla uppgifter som använder samma frekvens (13,56MHz) som kontaktlösa kort.

Kan jag fortfarande använda kontaktlösa betalningar?

Absolut! För att genomföra ett kontaktlöst köp, exempelvis i kassan, tar du helt enkelt bort blocker-kortet från det betalkort du ska använda och placerar det nära skannern precis som vanligt.

Hur många antal behöver jag?

Korten omfattar en yta på ca 25-40 mm beroende på olika omständigheter. Har du en extra stor plånbok med många kort kan det vara en god idé att använda flera kort.

0