Skimming
Löper du risk för att bli utsatt
för skimming?
Läs mer om hur du skyddar dina kortuppgifter och pengar på banken, med bara ett extra kort i plånboken.
Om du idag använder “blipp” när du betalar dina köp i butik, kollektivtrafik eller liknande använder du ett så kallat kontaktlöst betalkort. Dessa trådlösa betalkort gör betalningarna smidigare på många sätt, men informationen på kortet kan idag stjälas av bedragare. Den skadliga tekniken kallas för skimming och sker ofta på avstånd.
Det finns ett snabbt och enkelt skydd för dina kortuppgifter. Läs vidare för att lära dig mer om hur och vilken information som bedragarna använder – och hur du skyddar dig.
Hur går Skimming till?
Skimming sker ofta på avstånd och till en början helt obemärkt
Att kriminella idag utför skimming av kort och ID-handlingar är dessvärre ett av de vanligaste bedrägerierna i Sverige.
Den information som finns på dina olika kort kan tjuven enkelt komma åt med hjälp av en scanner eller en app i mobiltelefonen. Bedragaren kan använda dina kopierade kortuppgifter för att göra olika köp av produkter eller resor.
Trots att den information som finns på betalkorten är krypterad är det idag enkelt för kriminella att bryta krypteringen och få tillgång till både din kortinformation och din CVV/CVC kod.
Du kan på detta sätt bli utsatt för skimming genom att en kriminell bara har en mobil som trådlöst kan läsa av och använda dina känsliga uppgifter – såvida du inte har rätt skydd.
Din bank använder idag med stor sannolikhet kort med kommunicerande teknik. RFID står för “RadioFrekvensIdentifikation“ och är en teknik som kortfattat betyder att ett RFID-chip kan utbyta information med en RFID-läsare. Förenklat kan man jämföra RFID-chipet med en streckkod; skillnaden är att en streckkod måste vara synlig för avläsaren medan RFID-signalen är osynlig. Dessa chip används idag bland annat för märkning av varor, i lås och i betal- och kreditkort.
Alla kort med den kontaktlösa symbolen använder RFID-tekniken. Tekniken är dock inte endast begränsad till kort med denna symbol. Använder du till exempel en nyckelbricka som nyckel/passerkort kan även den innehålla uppgifter som använder samma frekvens (13,56MHz) som det kontaktlösa kortet.
Trots att de trådlösa korten gör dina köp betydligt smidigare kommer kriminella kunna utnyttja tekniken genom skimming av korten. Med hjälp av en NFC-läsare kan ett betalkort från din bank läsas av och informationen stjälas och utnyttjas. Beroende på enhet och styrka kan idag en bedragare skimma samtliga kortuppgifter från kort med RFID i din plånbok på flera meters avstånd. Massavläsning av kortinformation, där varken fysisk kontakt med korten eller den kriminella förekommer, kan idag dessutom ske genom många av de nya mobiltelefonerna som även de har inbygga NFC-läsare.
Var fjärde svensk utsattes för försök till ID-kapning 2021
Över 250 614 personer ID-kapades under 2021
Endast 2% av alla ID-bedrägerier klaras upp av rättsväsendet
Skydda dina kreditkort mot Skimming
Vanliga frågor om skimming
Det snabba och enkla svaret är ja, du kan skydda dit mot skimming. Att bli utsatt för skimming är påfrestande och kräver kontakt med både bank och försäkringsbolag. Det finns däremot enkla sätt att skydda dig mot skimming och hålla dina kortuppgifter borta från tjuven. Var försiktig på nätet. Kom ihåg att läsa omdömen om den hemsidan du vill handla från och lämna aldrig ut dina känsliga uppgifter i mail eller forum. Det finns även kort som skyddar mot skimming. Så kallade RFID-Blocker kort.
Skimming, eller skimning, innebär att informationen på ditt betalkort kopieras. Idag kan skimming ske överallt, och bedragarna kan skimma dina kortuppgifter med bara en mobiltelefon.
Kort kan skimmas på flera olika sätt.
- Ditt kort kan skimmas manuellt, om någon stjäl ditt kortnummer och Cvv-kod.
- Din information stjäls via e-post eller osäkra sidor på nätet.
- Kort kan idag skimmas med mobiltelefoner, på långt avstånd.
- Skimming kan ske via bankomater där automaten manipuleras eller övervakas.
Om ditt kort blir skimmat behöver du polisanmäla brottet och spärra ditt kort snarast. Har du registrerad dina kortuppgifter på Mina Sidor? Då kan du spärra alla dina betalkort med ett enda samtal!
Om du upptäcker att korttransaktioner du inte känner igen sker på ditt konto är risken stor att ditt kort har blivit skimmat. Om du blivit utsatt för skimming, och är osäker på om fler kort har blivit utsatta rekommenderar vi att du spärrar samtliga kort. Med Konsumentkollen ingår alltid kortspärr och spärrservice.
Ja. Skimming är idag ett av Sveriges vanligaste bedrägerier och lyckas sällan klaras upp. Med ett RFID-Blocker kort från ViPo kan du enkelt skydda dina kortuppgifter från att kapas.