Om ViPo

ViPo förmedlar tjänster till såväl privatpersoner som företag runt om i Sverige rörande några av de snabbast växande brotten: ID-stölder och bolagskapningar.

Vi på ViPo förmedlar huvudsakligen våra tjänster över telefon, med bas i Helsingborg. 

Har du frågor om eller till oss? Tveka inte på att höra av dig till info@vipo.se så hjälper vi dig!

Verksamhet

ViPo förmedlar tjänster till såväl privatpersoner som företag runt om i Sverige rörande några av de snabbast växande brotten: ID-stölder och bolagskapningar. Vi på ViPo prioriterar effektivt arbete för att förekomma bedragarna.

I ett brett samarbete med några av Sveriges främsta företag inom sina områden kan vi på  ViPo stolt förmedla tjänster till såväl privatpersoner som företag och erbjuda tjänster som förebygger och skyddar svenska medborgare och företag mot ID-och Bolagskapningar.

Vi gör det även möjligt för såväl privatpersoner som företag att skydda sina betalkort med hjälp av RFID-Blocker, eller spärra alla sina värdehandlingar (så som körkort, bankkort och pass) med hjälp av ett enda samtal till vår spärrlinje om olyckan skulle vara framme. 

Vad innebär en ID-kapning?

Vad är en ID-kapning?
En ID-kapning eller ID-stöld innebär att någon nyttjar en annan persons personuppgifter med uppsåt att begå bedrägeri. I dagsläget är alla personer med ett svenskt personnummer och med godkänd kredit i riskzonen.

Hur går det till?
Vanligtvis finner de kriminella fullständiga personnummer på olika hemsidor. Den offentlighetsprincip vi idag har innebär bl.a. att svenska personnummer – med de 4 sista siffrorna – är offentliga handlingar och otroligt lätta att få tag på.
Efter det att bedragaren fått tag på det fullständiga personnumret kan ett falsk ID-kort enkelt skapas. Med det falska, mycket trovärdiga, ID-kortet kan bedragaren sedan beställa varor, ta snabba lån, beställa kreditkort eller adressändra i den ID-kapades namn. Bedragaren hämtar ut varor hos postombud med den falska legitimationen medan den drabbade är ovetandes om att dennes identitet är stulen.

När får du veta att du blivit ID-kapad?
I många fall får den drabbade inte reda på att denne utsatts för en ID-stöld förrän fakturor, krav eller inkassokrav börjar dyka upp i brevlådan. Detta kan ta allt från 2-3 dagar till 2-3 veckor. Under hela denna period har bedragaren fortsatt tillgång till den stulna identiteten och kan därmed fortsätta bedrägeriet fram tills att personnumret spärras.

 

Skillnaden mellan försäkring och ViPo's ID-Larm?

Vad händer om jag blir ID-kapad?
Blir du utsatt för en ID-stöld måste du så snabbt som möjligt spärra ditt personnummer hos de olika kreditupplysningsföretagen som finns och polisanmäla händelsen. Ett bedrägeri av denna sort kan för den drabbade innebära en försämrad kredit, ekonomisk förlust och stor psykisk och tidsmässig påfrestning. Brott av denna typen har en låg chans att redas ut och ge den drabbade upprättelse.

Vad är skillnaden mellan vad jag får i min försäkring och i ViPo’s ID-Larm?
Skillnaden mellan ett ID-Larm med aktiv bevakning kontra de flesta ID-försäkringar som ingår i hemförsäkringen, eller som bankerna erbjuder, är ett förebyggande larm istället för eventuell hjälp i efterhand där du dessutom får betala självrisk. Ett av de absolut viktigaste åtgärderna för att förhindra att ett försök till en ID-stöld blir en fulländad ID-stöld är att agera direkt. Med hjälp av ViPo’s ID-Larm blir du omedelbart notifierad via sms och/eller e-post. Detta ger dig möjlighet att stoppa och avbryta bedrägeriförsöket innan det eskalerar. Att du agerar direkt hjälper dig dessutom att bevisa din oskyldighet i bestridande av betalningskrav.

 

ViPo Säkerhetstjänster är stolta medlemmar i föreningen SäkerhetsBranschen för ett säkrare samhälle. 

REGISTRERA NYCKELBRICKA

ENKELT
För att vi ska veta att det är just dina nycklar som kommit in till oss är det viktigt att du registrerar din nyckelbricka. Skanna QR-koden ovan med kameran på din telefon, eller gå in på www.vipo.se/nyckelbricka .

SNABBT
Skulle du bli av med dina nycklar lägger upphittaren dem endast i en av PostNords brevlådor. När vi fått tag på nycklarna kontaktar vi dig, så all blir som vanligt igen.

TRYGGT
Koden på din nyckelbricka är unikt för bara dig. Vem nycklarna tillhör stannar mellan oss, och vi lämnar endast ut nycklarna till den person som de står registrerade på. Koden på nyckelbrickan finns på baksidan och börjar med VPB.

HÄMTA DITT GRATIS RFID-BLOCKER KORT!Fyll i formuläret för att beställa hem ditt kostnadsfria RFID-Blocker kort*.

VARFÖR ViPo'S RFID-BLOCKER?
- Vi på ViPo prioriterar din trygghet. Vi vill göra det lättare att skydda dina viktiga kort-& värdehandlingar. Tack vare den QR-kod som lett dig hit har du nu möjlighet att hämta ut ett kostnadsfritt RFID-Blocker kort! Allt du behöver göra är att fylla i dina uppgifter här på sidan.

Lägg kortet i din plånbok intill de kort som har "RFID-symbolen". När det är dags att betala flyttar du bara kortet - och signalen fungerar igen!

* För att beställa hem ett kostnadsfritt kort krävs giltiga kontakt- och personuppgifter. Endast ett kort per kund.