Kreditupplysning företag

Kreditupplysning av företag med Bolagskollen

En kreditupplysning är nyckeln till att faktiskt veta vem du gör affärer med och för att försäkra dig om att din kund kan betala. Med kreditupplysningen får du information om risknivå som kan hjälpa dig att tacka ja till affärer och sätta rätt villkor därefter. Genom att rutinmässigt använda dig av kreditupplysningar kommer ditt företag göra säkrare affärer med mindre kreditförluster.

 

Mer information

bolagsskydd
Kreditupplysning

Säkrare affärer med kreditupplysning

En kreditupplysning redovisar ekonomisk information om ett företag eller en privatperson, och är till för att hjälpa företag eller andra organisationer att bedöma betalningsförmåga och kreditvärdighet.

Genom att kontinuerligt kontrollera såväl nya som återkommande kunder har du tillgång till dagsfärsk ekonomisk information som kan användas som ett tryggt beslutsunderlag innan kredit beviljas. Med hjälp av denna information har du även möjlighet att anpassa risken i din kreditgivning för att säkerställa att du erbjuder ett betalningsalternativ som passar kunden i fråga.

 

Beställ nu

Nyheter & Press
Kreditupplysning

Vad innehåller en kreditupplysning? 

Vad som ingår i kreditupplysningar kan variera, men med så komplett information som möjligt blir det enklare för dig att fatta ett beslut. Kreditupplysningar innehåller bland annat information om inkomst, kreditklassning, betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden. En kreditupplysning kan även innehålla information om bolagsengagemang, nyckeltal, fastighetsinnehav och övriga uppgifter.

Med Bolagskollen kan du, utöver dina samtliga bolagsengagemang, bevaka upp till tio andra företag. Detta innebär att du får larm så snart någonting ändras även i dessa, och du kan snabbt och enkelt ta bort eller lägga till företag i din bevakningslista via Mina Sidor.

 

Beställ nu

Vilken information ingår i en kreditupplysning?

Riskvärdering
Bokslut och inkomst
Betalningsanmärkningar
Skuldsaldo hos Kronofogden
Bedrägerikontroll
Styrelse och koncern
Årsredovisning
Fastighetsinnehav
Identifiering
Skatter och avgifter
bolagsskydd
Kreditupplysning av företag

Varför ska jag ta en kreditupplysning?

Med hjälp av en kreditupplysning kan du känna dig tryggare när du gör affärer. Oavsett om du jobbar direkt mot privatpersoner eller andra företag, är kreditupplysningen ett enkelt sätt att kontrollera och mer noggrant bedöma kundens betalningsförmåga innan affären går igenom.

Självklart är den största anledningen till att göra kreditupplysningar att undvika tunga och onödiga kreditförluster, men det kan också vara ett sunt verktyg att använda innan man inleder nya affärsrelationer för att alltid ha en faktabaserad grund att stå på innan man skakar hand. Med Bolagskollen ingår därför alltid obegränsat med fria kreditupplysningar av andra företag.

 

Köp nu

Kreditupplysning

Vad gör kreditupplysningsföretag?

Kreditupplysningsföretagens uppgift är att tillhandahålla information om såväl privatpersoner som företag till exempelvis banker och andra lån- och kreditgivare för att hjälpa dem att bedöma om du är kreditvärdig och ska få ditt lån beviljat. Kreditupplysningsföretaget tillhandahåller en nulägesbild och gör en bedömning, men i slutändan ligger beslutet i kreditgivarens händer.

Svenska kreditupplysningsföretag har enligt lag även skyldighet att skicka dig en kopia när en upplysning är utförd. Den skickas i första hand via post till din folkbokföringsadress, såvida du inte aktiverat en digital brevlåda som gör att du på ett säkert sätt kan ta emot upplysningen digitalt istället. Även om det ofta går snabbare att få upplysningen till sin digitala brevlåda, tar det i regel några dagar innan upplysningen kommer fram. Med hjälp av ViPo´s tjänster blir du genast meddelad när Creditsafe eller Dun & Bradstreet (f.d. Bisnode) får information om att det sker en kreditupplysning på ditt personnummer. Detta sker alltså till och med innan kreditinstitutet tar emot kreditupplysningen. 

Om eventuella frågor dyker upp om varför en upplysning har blivit gjord på dig, råder vi dig att kontakta kreditgivaren. I ditt SMS och på Mina Sidor får du information om vem som tagit en kreditupplysning på dig, samt vilket klockslag förfrågan skickades. Kontaktuppgifterna står alltid på din upplysningskopia.

 

Beställ Bolagskollen

Tre viktiga anledningar att ta en kreditupplysning

Identifiera kunden

Säkerställ att kunden är vem den utgör sig för att vara och att du inte gör affärer med en bedragare. Kreditupplysningar är ett billigt sätt att försäkra dig mot bedrägerier. Med tjänsten Bolagskollen får du alltid obegränsat med fria kreditupplysningar av andra företag.

Värdera risken

Värdera risknivån baserat på den ekonomiska informationen och ta ett beslut om kreditgivning. Justera kreditbeloppet efter risken och sätt betalningsvillkor baserat på kundens risknivå.

Betalningsanmärkningar

Kom ihåg att du kan lägga in upp till 10 intresseföretag i din bevakningslista på Mina Sidor. Detta ger dig möjlighet att hålla koll på viktiga förändringar som kan påverka dina kunder. På så vis har du möjlighet att snabbt agera vid behov, om risken plötsligt skulle stiga.

Olika typer av kreditupplysningar

De flesta av Sveriges största kreditupplysningsföretag erbjuder idag företagsupplysningar, personupplysningar och utlandsupplysningar.

Företagsupplysning

Företagsupplysning på samtliga företag (alla bolagsformer) i Sverige, så att du kan ta säkrare beslut samt göra bättre och mer välgrundade affärer.

Personupplysning

Företagsupplysning på samtliga företag (alla bolagsformer) i Sverige, så att du kan ta säkrare beslut samt göra bättre och mer välgrundade affärer.

Utlandsupplysning

Kreditupplysning på företag i över 150 länder utanför Sveriges gränser för att du på ett enkelt och säkert sätt kunna göra affärer utanför Sverige.

Kreditkoll

Vi hjälper dig

Med vår tjänst Bolagskollen kan du som företagare ta obegränsat med kostnadsfria kreditupplysningar på andra företag. Detta kan vara avgörande vid beslut om framtida affärer då du snabbt och enkelt får en inblick i företagets ekonomiska situation. Tack vare en kreditupplysningstjänst kan du som företagare ta välgrundade beslut för framtida affärer. 

Med Bolagskollen kan du dessutom bevaka tio stycken intresseföretag (utöver dem du är engagerad i) och få larm vid förändringar även i dessa. Har du en stor kund eller leverantör som får ett betalningsföreläggande från Kronofogden, gör en förändring i sin styrelse eller liknande, blir du larmad via SMS och e-post. Se vad som bevakas och i vilka register här.

För att kontrollera händelsen går du enkelt in på Mina Sidor där du kan ta del av mer utförlig information kring dina bevakade företag. Detta ger dig chansen att agera och kontakta företaget i fråga för att säkerställa att dina ställda fakturor betalas i tid. Ju mer information du har, desto mer kan du ta kontroll över situationen – och ditt företags framtid.

Bolagskollen

Boka ett samtal för offert!

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Önskad tidpunkt*
:
Välj vilken tid du önskar bli kontaktad. Vi hör vanligtvis av oss inom 48 h på vardagar.
Policy*

Kreditupplysningar

Vanliga frågor om kreditupplysning företag

Bolagskollen

Är kreditupplysning anonymt?

Vid kreditupplysningar på privatpersoner, enskilda firmor, handels- och kommanditbolag skickas alltid en upplysningskopia till personen i fråga. I övriga fall är upplysningar anonyma.

#kreditupplysning privatperson anonymt

Varför ska jag ta en kreditupplysning?

Genom att göra en kreditupplysning försäkrar du dig om att du vet vem du gör affärer med. Du kan med hjälp av detta underlag enkelt kontrollera kundens kreditvärdighet och kommer ha möjlighet att betala dig. Med hjälp av rätt beslutsunderlag kommer du känna dig tryggare när du inleder nya affärer, och har möjlighet att justera betalningsvillkoren beroende på hur kundens ekonomiska situation ser ut.

Om du har identifierat en kund med hög risk kan du exempelvis insistera på förskottsbetalning och på så sätt minimera din egen risk. En kreditupplysning hjälper dig dessutom säkerställa att kunden är vem den utgör sig för att vara och att du inte gör affärer med en bedragare. Kreditupplysningar är ett billigt sätt att försäkra sig mot bedrägerier.

Vilken information ingår i en kreditupplysning?

Genom en kreditupplysning får du en ekonomisk överblick av en person eller ett företag. Informationen innehåller både dagsfärska uppgifter och historiska uppgifter som kan vara till hjälp som underlag för ett beslut huruvida du ska sälja på kredit eller inte.

Exempel på vad parametrar som ingår i kreditupplysning av företag: 

Kreditbetyg, bokslut, styrelse, koncern, fordonsinnehav, fastighetsinnehav, skulder, betalningsanmärkningar, arbetsgivaravgifter, moms, hur många förfrågningar som har gjorts samt identifieringsuppgifter.

Exempel på parametrar som ingår i kreditupplysning av privatperson:

Kreditbetyg, inkomst, betalningsanmärkningar, skulder, bolagsengagemang, fastighetsinnehav och detaljerad information om personen.

Vad kostar en kreditupplysning?

Priset för en kreditupplysning varierar och beror även på om upplysningen gäller för en privatperson eller ett företag i, eller utanför, Sverige. Vissa aktörer erbjuder kreditupplysningar styckevis, medan andra endast säljer dem på abonnemang. Med hjälp av ViPo’s tjänst Bolagskollen ingår alltid obegränsat med fria kreditupplysningar av andra företag.

Finns det små och stora kreditupplysningar?

När det gäller kreditupplysning för privatpersoner erbjuder vissa aktörer både mikroupplysning och personupplysning, där personupplysningen är en mer omfattande rapport om en person ekonomiska situation. När det gäller kreditupplysning för företag erbjuder de flesta aktörerna endast en komplett rapport som inkluderar all viktig information runt affärsrörelsen för att du kan fatta ett så korrekt beslut som möjligt.

Varför gör företag kreditupplysningar?

I samband med att ett företag ska ge en kredit, låna ut pengar eller erbjuda ett abonnemang vill de först veta hur kundens ekonomi ser ut för att säkerställa betalningsförmågan. Genom en kreditupplysning får de en ekonomisk sammanställning av personen eller företaget som sedan används som ett underlag för deras beslut om huruvida man kommer erbjuda kredit eller inte, och på vilka villkor man i så fall kan göra det.