ID-Kapning

Har du råkat ut för en
ID-kapning?

Har du uppmärksammat att någon försöker beställa varor och tjänster eller tar krediter i ditt namn?
Då har du sannolikt blivit utsatt för en ID-kapning och bör omgående anmäla detta till polisen.

Vill du ha mer information om våra olika bedrägeriskydd med ID-larm?

 

Läs mer Beställ ID-Larm

Kom igång med ID-Skydd

Välj det paket som passar dig

 • ID-Larm Prio
  129 kr / månad
  • ID-Larm, 1 personer
  • Aktuell kreditbedömning (kreditrating)
  • Spärrservice 24/7
  • Stöldskyddsregister
  • 22 st Stöldskyddsdekaler*
  • Juridisk assistans, 25 h
  • Omfattande bevakning via Dun & Bradstreet + Creditsafe
 • ID-Larm Familj
  249 kr / månad
  • ID-Larm, 3-5 personer
  • Aktuell kreditbedömning (kreditrating)
  • Spärrservice 24/7
  • Stöldskyddsregister
  • 22 st Stöldskyddsdekaler*
  • Juridisk assistans, 25 h
  • Omfattande bevakning via Dun & Bradstreet + Creditsafe
Utsatt för ID-Stöld

Vad gör jag om jag redan
blivit ID-kapad?

Är du inte kund hos oss än, men misstänker redan nu att du har blivit id-kapad och att någon därute handlar eller försöker ta lån i ditt namn? Se till att anmäla id-stöld omgående genom att kontakta polisen på telefonnummer 114 114, alternativt genom att besöka din närmaste polisstation.

Anmäl alltid kapningen så fort du börjar fatta misstanke

Bestrid de fakturor som du inte själv har betalat omgående

Kontakta kreditupplysningsföretagen och spärra ditt personnummer om det är så att du inser att någon har gjort en kreditupplysning i ditt namn

Få en översiktsbild över dina bankkonton och ring din bank för att spärra dina kort

Gå in på Skatteverkets hemsida och kontrollera att du är folkbokförd på rätt adress

Gå in på adressändring's hemsida för att kontrollera att din post inte blir eftersänd till någon annan

av ID-kapningar som anmäldes till polisen 2020

Över 250 000 ID-kapningar bekräftades under 2021

av alla bedrägerier 2020 klarades upp

ID-Kapningar i Sverige

Vilka är de bästa sätten att skydda sig mot id-stöld?

Känner du dig orolig för att drabbas utav ID-kapning? Om du följer dessa råd minskar du risken avsevärt från att få din identitet kapad:

Skydda dina personuppgifter

Lämna aldrig ut personlig information så som personnummer eller kontouppgifter via mail, sms eller sociala medier. Undvik även att ge ut ditt personnummer verbalt på allmänna platser där andra kan höra vad du säger, visa istället upp din legitimation så att personalen på plats själv får uttyda informationen.

Anmäl borttappade identitetshandlingar

Om du tappar bort ditt pass eller ID-handling, se till att anmäla det till polisen samt kreditupplysningsföretag för att förhindra att bli utsatt för ID-kapning och att de används på ett felaktigt sätt.

Var extra uppmärksam på annorlunda post

Var lite vaksam på vad du hittar i brevlådan om det är något som känns obekant. Det kan till exempel handla om en kreditupplysning där du vet med dig att du själv inte ansökt om kredit. Ta i så fall omedelbart kontakt med företaget som gjort denna förfrågan och be om mer information. Om du bor i hus råder vi dig att sätta lås på brevlådan. Anmäl alltid misstänkta brev eller bluffmail då det kan röra sig om ett försök till ID-kapning.

Undvik att öppna okänd e-post

Undvik att öppna e-post eller att klicka på konstiga länkar som du inte känner till. Risken är stor att du får in virus i din dator som enkelt kan kopiera dina inloggningsuppgifter. Se till att alltid ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil för att minska risken för intrång och ID-kapning.

Var försiktig med nya och okända Appar

Var försiktig med att ladda ned nya appar utan att först ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och att de fått positiva recensioner och betyg. ID-kapning genom nya appar som kan se väldigt oskyldiga ut blir tyvärr allt mer vanligt.

Använd säkra lösenord

Säkerheten runt lösenord är något många av oss är alldeles för dåliga på utan att inse det riktiga allvaret i det. Se till att alltid använda starka lösenord, gärna med många tecken och stor teckenvariation. Använd även gärna en lösenordshanterare som hjälper dig att skapa starka lösenord, och även ger dig en säker plats att förvara dem på. Se alltid till att använda olika lösenord till olika tjänster, allra helst när det gäller dina viktigaste tjänster för att undvika ID-kapning.

Anslut dig till en digital brevlåda kopplad till ditt personnummer

Undvik papperspost helt och hållet i den mån det är möjligt och anslut dig istället till en digital brevlåda som är kopplad till ditt personnummer och där inloggning görs med e-legitimation. Det finns idag många gratistjänster som erbjuder digital brevlåda och genom den får du automatiskt post såsom årsbesked, deklarationen, fakturor, kreditupplysningar och lönespecifikationer till en krypterad, digital brevlåda.

Var försiktig med vad som hamnar i papperskorgen

Förstör alltid viktiga papper med känslig information innan du slänger dem i återvinningen, man vet aldrig vem som hittar dessa uppgifter och hur de kan användas till id kapningar.

Spärra obehörig adressändring

Med Skatteverkets e-tjänst ”Spärra obehörig adressändring” kan du förhindra att någon obehörig ändrar din adress. När spärren är aktiverad godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation i Skatteverkets e-tjänster för Flyttanmälan eller Särskild postadress.

Handla endast på säkra internetsidor

Försäkra dig om att leverantören erbjuder säkra betalningssätt genom exempelvis e-legitimation, eller “Verified by VISA” i samband med konto/kreditkorts-betalning.

Beställ ID-Larm

Beställ ditt ID-Larm hos ViPo!