Skydd mot ID-Kapning

Vad är ID-kapning?

Idag sker det i snitt ett försök till id-kapning var fjärde minut i Sverige. Brottet innebär att någon nyttjar en annan persons personuppgifter med uppsåt att begå bedrägeri.

Den offentlighetsprincip vi idag har innebär bl.a. att svenska personnummer – det vill säga med de 4 sista siffrorna – är offentliga handlingar och otroligt lätta att få tag på.

Efter det att bedragaren fått tag på det fullständiga personnumret kan ett falsk ID-kort enkelt skapas. Med det falska ID-kortet kan bedragaren beställa varor, ta lån, beställa kreditkort eller genomföra en adressändring i ditt namn. Bedragaren hämtar ut varor hos postombud med den falska legitimationen medan du fortfarande kan vara ovetandes om att din identitet är stulen.

ID-Kapning
ID-Larm Prio
ID-Skydd

Varför behöver jag ID-skydd?

Idag behöver du ett ID-skydd för att minska risken för att en bedragare utför en id-kapning och på olika sätt olovligt nyttjar din identitet och din kreditvärdighet.

Vårt ID-Larm Prio är ett proaktivt skydd som larmar direkt när en förändring sker. Detta gör det möjligt att avbryta bedrägerier innan varorna skickas eller lånet har betalats ut.

Beställ ID-Larm

Aktiv bevakning som
larmar direkt

 • ID-Larm Prio
  129 kr / månad
  • 1 person
  • Spärrservice 24/7
  • Stöldskydd
  • Rättsskydd
  • Juridisk assistans
  • Aktiv bevakning (Dun & Bradstreet + CreditSafe)
 • ID-Larm Familj
  249 kr / månad
  • 3-5 personer
  • Spärrservice 24/7
  • Stöldskydd
  • Rättsskydd
  • Juridisk assistans
  • Aktiv bevakning (Dun & Bradstreet + CreditSafe)
Omdömen
handelser_minasior_vipo
ID-Larm Prio

Kom igång med ID-Larm Prio

Mina Sidor och kreditbevakning
På Mina Sidor kan du kontrollera händelser samt annat såsom kreditscore, företagsengagemang i Sverige etc.

Stöldskyddsregister
Ett hett tips är att du så snart som möjligt lägger in dina värdehandlingar och kortuppgifter i vårt stöldskyddsregister.

Blir du av med väskan på resan kan du spärra alla kort och värdehandlingar med ett enda samtal till oss. Vi beställer dessutom nya kort i den mån det är möjligt.

Spärrservice hela dygnet
Du kan alltid spärra dina uppgifter och identitetshandlingar hos oss. Ett enda samtal krävs och vi finns tillgängliga för dig 24/7.

Stöldskyddsdekaler
Missa inte att märka upp brevlåda och andra värdesaker med våra stöldskyddsdekaler.

Förlorar du till exempel dina glasögon och de lämnas in till oss ser vi till att du får tillbaka dem och upphittaren får hittelön!

ID-Kapningar i Sverige

Vilka är de bästa sätten att skydda sig mot id-stöld?

Känner du dig orolig för att drabbas utav ID-kapning? Om du följder dessa råd minskar du risken avsevärt från att få din identitet kapad:

Skydda dina personuppgifter
Lämna aldrig ut personlig information så som personnummer eller kontouppgifter via mail, sms eller sociala medier. Undvik även att ge ut ditt personnummer verbalt på allmänna platser där andra kan höra vad du säger, visa istället upp din legitimation så att personalen på plats själv får uttyda informationen.

Kontakta ViPo

Läs mer om dom bästa sätten att skydda sig mot id-stöld
Hur snabbt går det innan jag blir larmad?
Observera att ett aktivt larm är helt avgörande för att kunna avbryta ett pågående bedrägeri. Med ViPo’s ID-Larm Prio blir du larmad direkt. Så fort en förfrågan skickas får du ett SMS av oss. Detta innebär att vi tillsammans kan agera direkt och hindra varorna från att skickas eller lånet betalas ut. Att ha ett aktivt larm är avgörande för att kunna stoppa ett pågående bedrägeri.Vad ingår egentligen i tjänsten och får jag den hjälp som behövs om jag blir utsatt?
Det är viktigt att vissa saker ingår när du använder dig av tjänster som id-skydd. Att ha en aktiv bevakning som larmar direkt när en förändring sker i dina uppgifter är det som gör det möjligt att avbryta bedrägeriet innan berörda företag godkänner ditt köp och skickar ut varor eller betalar ut lån.Så fort ett företag har skickat varorna eller betalat ut lånet löper de risk för ekonomisk förlust. Det är då upp till dig att bevisa din oskuld. När du fått ett larm och kontaktat oss så spärrar vi ditt personnummer direkt. Detta agerande kommer stärka din oskuld gentemot företaget och minska risken för att du ska behöva betala påminnelseavgifter eller inkassokrav avsevärt.Att du kan få hjälp dygnet runt är också viktigt för att kunna agera snabbt. Läs mer om vad som ingår i ID-Larm Prio eller beställ ditt ID-Larm direkt hos ViPo!Vill du veta mer går det såklart också bra att kontakta oss direkt. Lämna bara dina uppgifter här, så kommer våra säkerhetsrådgivare att hjälpa dig vidare i ditt beslut.

Bevaka rätt uppgifter

För att kunna agera är det viktigt att du har koll på rätt ställen. Vi bevakar dina uppgifter och meddelar dig om förändringar rörande:

 • Namn och adress på fysiska personer (Skatteverket via Spar)
 • Civilstånd (Skatteverket via Spar)
 • Taxerad inkomst (Skatteverket)
 • Taxerad inkomst, omräkningar (Skatteverket)
 • Fastighetsuppgifter, taxeringsuppgift (Skatteverket)
 • Fastighetsuppgifter, lagfart etc (Lantmäteriet)
 • Äktenskapsförord (Skatteverket)
 • Förkommen ID-handling (Egen registrering/Förlustanmälan)
 • Ställda frågor och frågeställare hos Dun & Bradstreet (f.d. Bisnode) med partners
 • Kreditengagemangsuppgifter (beviljade lån/ krediter)
 • Betalningsanmärkningar
 • Tredskodomar (Tingsrätt)
 • Konkursansökningar (Tingsrätt och Kronofogden)
 • Betalningsföreläggande (Kronofogden)
 • Utmätning/återtaget gods (Kronofogden)
 • Näringsförbud (Tingsrätt)
 • Skuldsaldo (Kronofogden)
 • Skuldsanering (Kronofogden)
 • Konkurser och konkursförvaltare
 • Kronofogden och PoIT
 • Styrelse, VD i Aktiebolag (Bolagsverket)
 • Ekonomisk förvaltare (Tingsrätt via Post- och Inrikes tidningar) (PoIT)
ID-Kapningar i Sverige

Lär dig mer om ID-Skydd

ID-Larm

Kreditvärdigheten tar stor skada vid ID-kapningar

Det handlar inte om pengarna du har på banken när det kommer till ID-kapning (skimming är ett av de brott som kan leda till att du blir av med pengar från ditt konto)

Ett bedrägeri av denna sort kan för den drabbade innebära försämrad kredit, ekonomisk förlust och stor psykisk och tidsmässig påfrestning.

Om en obehörig får tag på ditt personnummer kan denne på kort tid göra mängder med låneansökningar och flera kreditupplysningar kommer att tas i ditt namn. Brott av denna typen har en låg chans att redas ut och ge den drabbade upprättelse.

Polisen har själva gått ut med att brott av denna typ har en låg chans att lösas (de läggs fort ner!) och rekommenderar att du har ett proaktivt skydd som larmar direkt!

Brevlådan är ett vanligt steg i kapningen

Ett vanligt tillvägagångssätt är för ID-kaparen att ha uppsikt och kontroll över din brevlåda. Om du inte får reda på att det tagits en kreditupplysning på dig i samband med ett bedrägeri är det svårt att veta att du blivit utsatt.

Vilka blir drabbade?

I dagsläget är alla personer med svenskt personnummer och med godkänd kredit i riskzonen.

Stämmer det att de 4 sista siffrorna finns på internet?

Ja, dina fyra sista siffror i personnumret är offentliga. Trots att vi forfarande blir uppmärksammade på att vara försiktiga med att lämna ut våra fullständiga personnummer är de offentliga handlingar.

Det är idag mycket lätt att få tag på ett fullständigt personnummer då de finns tillgängliga via olika sidor på internet. En hemsida som publicerar personnummer har i regel utgivningsbevis, vilket innebär att företaget bakom hemsidan har grundlagsskyddad rätt att publicera uppgifterna.

Kan jag ta bort mitt personnummer från nätet?

Nej. Eftersom det är en offentlig handling kan du inte kräva att dina uppgifter plockas bort – trots att risker för stöld eller bedrägeri idag är hög.

Det finns dock vissa saker du kan göra direkt för att minska risken för att du eller någon i din närhet ska drabbas av id-kapningar.

Läs mer om vad du kan gör för att minska risken här.

Har du blivit utsatt för ett bedrägeri? Läs mer om hur du går vidare här.

”ID–skydd ingår i min hemförsäkring”

Många har idag en del i sin hemförsäkring som ofta kallas för ID-skydd. Skillnaden mellan detta skydd och ViPo’s ID-Larm Prio är att vi larmar dig direkt när en förändring sker.

Så fort en kreditupplysning, adressändring eller liknande sker kommer vi att kontakta dig via SMS eller genom e-post för att du direkt skall kunna agera innan bedragaren på annat sätt kan fortsätta med kapningen.

Förhindra ID-stöld med ID-skydd

En ID-kapning innebär: att någon nyttjar en annan persons personuppgifter med uppsåt att begå bedrägeri. I dagsläget är alla personer med ett svenskt personnummer och med godkänd kredit i riskzonen. Allt som krävs är en OK kreditstatus.

Viktigt att veta är att bevisbördan vid en ID-kapning ligger på den drabbade. Blir du utsatt är det alltså upp till dig att bevisa din oskuld. När du direkt får ett larm vid första tecknet på en ID-kapning och spärrar ditt personnr har du aktivt agerat för att frånsäga dig att det är du som faktiskt har genomfört köpet. Med hjälp av information som detta är det till exempel enklare att stoppa en kreditupplysning samt skydda sig mot att fortsätta bli kapad.

Vad är skillnaden mellan vad jag får i min hemförsäkring och i ert IDskydd?

Skillnaden mellan ett ID-skydd med aktiv bevakning kontra de flesta ID-försäkringar som ingår i hemförsäkringen, eller som bankerna erbjuder, är att du får en förebyggande tjänst istället för retroaktiv hjälp (hjälp i efterhand). Ett av de absolut viktigaste åtgärderna för att förhindra att ett försök till en ID-stöld blir en fulländad ID-stöld är att agera direkt.

Med hjälp av ViPo’s ID-Larm och bevakning blir du omedelbart meddelad via sms samt e-post. Detta ger dig möjlighet att stoppa och avbryta bedrägeriförsöket innan det eskalerar. De skydd som försäkringsbolagen erbjuder till exempel, är i princip alltid förknippade med att du måste betala självrisk, samt att du själv måste bestrida eventuella krav och polisanmäla om du blivit kapad. Du kommer även på egen hand behöva kontakta de många olika kreditinstituten som ska kontaktas och även lägga mycket tid och energi på att försöka återställa din egen kreditstatus.

0