Hur fungerar skimming?

Hur fungerar skimming

Hur fungerar skimming?

Varje år drabbas i snitt drygt 400 000 personer av kort- och kreditbedrägerier i Sverige. Av dessa är kortbedrägeri med fysiskt kort genom skimming ett av de vanligaste tillvägagångssätten. Skimming betyder att någon stjäl dina kortuppgifter. Det kan ske både manuellt och trådlöst.

Skimming, eller skimning som det också kallas, sker på avstånd och ofta märker du inte när det händer, utan ser det först efteråt när pengar försvinner från ditt konto. Som tur är finns det sätt att skydda sig mot skimning.

Är skimming vanligt?

Skimming av bankkort och ID-kort är ett av de vanligaste bedrägerierna i Sverige idag. Bedragaren använder sig av en scanner eller en app i mobiltelefonen för att komma åt dina kortuppgifter

Kortbedrägeri är ett av de vanligaste bedrägerierna i Sverige.

Vad händer när man blir skimmad?

Informationen på dina betalkort är krypterad, men trots detta kan bedragare bryta krypteringen och komma åt dina kortuppgifter, även om ditt kort ligger i plånboken. Det vanligaste är att bankerna använder kort med kommunicerande teknik, så kallad RFID (Radio Frequency Identification). Kort sagt byter ett RFID-chip i ditt kort information med en RFID-läsare när du betalar.

Trådlös skimming är vanligast

Alla kort som har symbolen för kontaktlös betalning använder RFID-teknik. Men tekniken finns även i bland annat nyckelbrickor och passerkort, som innehåller uppgifter som använder samma frekvens (13,56 MHz) som kontaktlösa kort.

Även om kontaktlösa kort gör det smidigare för dig att betala, är det också smidigare för kriminella att utnyttja tekniken genom skimming. Om bedragaren har en NFC-läsare kan denne läsa av ditt betalkort och stjäla informationen från kortet. Beroende på vilken typ av läsare bedragaren använder, kan skimming ske på flera meters avstånd.

På detta sätt kan du alltså bli utsatt för skimming bara genom att en kriminell har en mobil med NFC-läsare. Men det finns givetvis sätt att skydda sig mot skimning.

Här kan du läsa om vårt RFID-kort.

Om du skyddar kortet kan du undvika skimming.

Kan någon annan ta ut pengar från mitt bankkonto?

Om en bedragare har tillgång till PIN-koden till ditt kontokort, kan denne även ta ut pengar från ditt bankkonto. Bedragaren kan också använda ditt kort för att köpa produkter och tjänster på nätet. För att handla online behöver man sällan PIN-kod, utan då räcker det att de kommit över ditt kortnummer och din CVV-kod.

Kan jag få pengarna tillbaka?

Banken betalar tillbaka dina pengar så länge du inte har varit grovt oaktsam när du har blivit utsatt för bedrägeri. Det är dock upp till banken, och inte upp till dig, att bevisa om du varit grovt oaktsam.

Kom ihåg att alltid spärra ditt kort om du misstänker att du har blivit skimmad. Det kan du göra själv hos de flesta banker, genom att logga in på din bank eller gå in på din banks app.

Utöver att spärra kortet behöver du kontakta din bank för att reklamera obehöriga köp och uttag.

Spärra dina kort hos din bank om du misstänker att du har blivit utsatt för skimming.

Hur fungerar skimming-skydd?

Vi vet, det låter läskigt att det är så lätt att bli utsatt för skimming, men det finns både metoder som skyddar dig och produkter du kan köpa för att skydda dina bankkort och kreditkort.

3 tips för att skydda dig mot skimming

  1. Håll dina känsliga uppgifter för dig själv. Lämna aldrig ut känsliga uppgifter såsom personnummer, kontonummer eller PIN-koden till ditt kort via e-post, chatt eller SMS. Inte ens om en vän hör av sig från sin riktiga e-postadress. Du vet aldrig vem som är hackad.
  2. Se till att göra dina internetköp hos seriösa aktörer. Läs noga igenom omdömen innan du handlar online. Hur seriös en sida än ser ut, så kan det vara bedragare som driver den.
  3. Köp ett RFID-kort. RFID-blocker kortet är lika stort som ett kreditkort och skyddar dina kort mot trådlös skimning. Du sätter skyddskortet i plånboken och det “gömmer” dina kortuppgifter från bedragare.

Det finns skydd för att undvika bedragare.

Vad är ett RFID-kort?

Precis som vi nämnde tidigare innehåller ditt kontaktlösa betalkort ett RFID-chip. Med ett RFID-kort i plånboken skyddas dina kortuppgifter från skimning. Enkelt förklarat, kan man säga att kortet gömmer undan dina personliga data och dina kortuppgifter från bedragaren.

RFID-kortet skyddar inte bara ditt betalkort, utan skyddar bank- och kreditkort, nya ID-kort, pass och körkort. Eftersom detta skyddskort är lika stort som ett vanligt bankkort passar det i alla vanliga korthållare och plånböcker.

Hur funkar det?

Kortet har en inbyggd teknik som skickar ut en störningssignal, vilket gör att tjuven inte kan uppfatta dina kort. Kortet skyddar alla kort i din plånbok, så länge de inte täcker en yta större än 25-40 millimeter.

Här kan du beställa och läsa mer om RFID-kortet.

Ett RFID-kort är ett enkelt skydd mot kortbedrägeri.

Kan alla kort skimmas?

Kontaktlösa kort är enklast att skimma. Dessa kort kan, om bedragaren har en avancerad NFC-läsare, läsas av på avstånd upp till 10 meter.

Ett kort kan också bli skimmat manuellt. Det innebär att någon stjäl ditt kortnummer och din CVV-kod. Detta kan ske om du till exempel lämnar ditt kort obevakat och kan hända även om du inte har ett kontaktlöst kort.

Ett annat sätt att bli skimmad online, så kallad “web skimming”. Det betyder att någon stjäl dina kortuppgifter via e-post eller via oseriösa webbshoppar. Lämna aldrig ut dina kortuppgifter till en okänd e-postadress, eller via mejl överhuvudtaget.

Ytterligare ett sätt att bli skimmad är via bankomat. Då har någon manipulerat eller övervakar bankomaten och tar dina uppgifter på så vis. Detta har blivit mindre vanligt sedan man gjort bankomaterna säkrare.

Så får du reda på att du har blivit skimmad

Hur får jag reda på att jag blivit skimmad?

Om någon stjäl din plånbok lär du märka det ganska snabbt. Då är det viktigt att du så fort som möjligt ringer banken och får dina kort spärrade. Desto längre tid kan det ta att upptäcka att du har blivit skimmad när kortet och plånboken fortfarande finns i din ägo.

Ta för vana att kolla dina kontoutdrag

Om du inte brukar läsa igenom dina kontoutdrag och korttransaktioner kan det vara en bra idé att börja med det. Det är det absolut enklaste sättet att få reda på om du har blivit utsatt för skimming. Om du ser transaktioner du inte känner igen, finns det risk för att du har blivit utsatt för skimming.

Tror du att du har blivit utsatt för skimming? Spärra då ditt kort direkt! Om du är ansluten till ViPo’s Konsumentkollen ingår alltid kortspärr och spärrservice. Det innebär att du kan registrera och spärra samtliga betal- och kreditkort, med ett enda samtal.

Polisanmäl alltid

Det är viktigt att du även polisanmäler om du har blivit skimmad. Det kan du göra på olika sätt: du kan göra det online, ringa 114 14 eller besöka närmaste polisstation. Ha ditt kontoutdrag med dig när du polisanmäler, så att du kan berätta på vilka ställen ditt kort har använts.

Skydda dig även utomlands

Ska du på semester eller affärsresa utomlands? I stora folksamlingar är risken för att bli utsatt för skimning större. Denna bedrägerimetod är vanlig utomlands, kom därför ihåg att ta med ditt RFID-kort när du ska ut och resa. På så vis kan du känna dig trygg och minska risken för att bli utsatt för bedragare.

Med RFID-blocker kortet i plånboken skyddas ditt bankkort och dina personliga data från att bli kopierade av en bedragare.

Här kan du beställa och läsa mer om RFID-kortet.

Skydda sig mot skimming - så gör duBank-ID