Idag kan en bedragare utföra en bolagskapning och ta kontroll över ditt företag – utan att du märker något.

En bolagskapning är ett brott där någon kriminell till exempel kommit åt dina inloggningsuppgifter eller ID-handlingar och utnyttjar dessa för att begå brott. En bolagskapning kan också genomföras genom att någon byter ut hela eller delar i din styrelse, utan din vetskap. Bolagsverket kräver idag endast en namnteckning för att förändra styrelsen, och om du är nöjd med förändringen behöver du inte göra något. Du blir meddelad om förändringen via post och om du missar brevet går du helt enkelt miste om chansen att stoppa förändringen. Uppgifter på Bolagsverket kan alltså ändras utan att du som VD blir meddelad, vilket innebär att du har blivit kapad utan att veta om det. 

En av de mer kända fallen är Tareq Taylor som utsattes för en bolagskapning 2021.

Tareq Taylor blev utsatt för en liga som skrev om styrelsen för företaget hos Bolagsverket – med endast en namnteckning. I Tareq’s fall köpte bedragarna “endast” mobiltelefoner och abonnemang, men en viktig del i historien är att det som uppdagade brottet var att polisen fångat en man som satt i Tareq’s styrelse för ett annat brott.

Det finns prisvärda och enkla sätt att skydda sig och ditt företag mot kapningar. Med Bolagskollen får du information direkt när en förfrågan skickas till Bolagsverket m.m. Kontakta oss för att få mer information och en offert idag!

 

Läs mer information och nyheter om bedrägerier här.

Senaste Inläggen