Bolagsskydd

Vill du minimera risken för bolagskapning?

Läs mer om hur du kan skydda ditt bolag mot bedrägeri och IT-brott.

Bolagskollen är en tjänst som hjälper dig att undvika de förödande konsekvenser en kapning kan innebära för ditt företag. En bedragare kan idag exempelvis beställa varor och produkter i ditt företags namn och spendera bolagets pengar utom din kontroll och vetskap.

Vidare kan dessutom företagets adress ändras vilket leder till att varorna istället levereras till en falsk leveransadress, som bedragaren bestämmer. I värsta fall lyckas bedragaren få tillgång till bolagets bankkonton och kan därmed olovligt nyttja företagets pengar eller ta ut ett banklån.

 

Köp nu

bolagsskydd
Skydda dig och ditt företag

Boka ett samtal för mer information

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Önskad tidpunkt*
:
Välj vilken tid du önskar bli kontaktad. Vi hör vanligtvis av oss inom 48 h på vardagar.
Policy*

Skydda ditt företag

Vad är en företagskapning?

En företagskapning eller bolagskapning som det också kallas, är ett IT-brott där förövaren har kommit över inloggningsuppgifter eller ID-handlingar och använder dessa för att ändra bolagets uppgifter hos exempelvis bolagsverket i eget vinstsyfte.

Bolagskapningar är i dagsläget ett av de vanligare brotten i Sverige. Detta är ett resultat av att vi lever i en digitaliserad och sammanlänkad värld där viktiga och avancerade handlingar och ändringar kan utföras genom några knapptryck på mobilen. En tidsbesparande och effektiv verklighet för en företagare, men också en risk.

 

Köp nu

Nyheter & Press
Bolagskapning

ID-kapning via e-post, en risk för företagare

Det vanligaste sättet för en bedragare att inleda en bolagskapning på, är att via email lura en företagsägare att dela med sig av sina ID-handlingar. Efter det att bedragaren kapat företagsägarens identitet är det fritt fram för bedragaren att ändra bolagets information.

Det finns statistik som pekar på att ID-kapningar inte kommer att minska framöver. För att skydda sig är det viktigt att vara medveten om riskerna. Som tur är finns det digitala verktyg som erbjuder ID-skydd och bolagsskydd.

Hur kan ett bolagsskydd skydda ditt företag?

Genom att vara medveten om när ens företagsuppgifter förändras hos exempelvis bolagsverket, kan man agera snabbt och direkt avvärja ett hot om bedrägeri. Det är svårt om inte omöjligt att själv hålla koll och bevaka dygnet runt, vad som händer med ditt företags uppgifter digitalt. Bolagsskydd med Bolagskollen erbjuder hjälp genom att automatiskt larma vid misstanke om brott.

 

Köp nu

bolagsskydd
Bolagskollen

Bolagskollen – ett bolagsskydd från ViPo

Vår tjänst Bolagskollen har ett skydd som täcker både bolaget och dig själv. Bolagskollen hjälper dig att skydda dina uppgifter och ger dig också notiser via sms och e-post om något skulle ändras i dina bolags- eller personuppgifter.

Bolagskollen är en digital tjänst som bevakar dina juridiska uppgifter både som privatperson och företag. Tjänsten är länkad till de viktigaste offentliga registren och kan på så sätt upplysa om när förändringar sker. Du blir även meddelad när det sker en kreditupplysning på dig eller ditt företag, vilket är väsentlig information då en obefogad kreditupplysning kan indikera på bedrägeri, och vara början på en kapning.

En bonus är att Bolagskollen även erbjuder bolagsbevakning vilket gör att du kan hålla kolla på eventuella förändringar hos kunder och leverantörer. Allt detta hittar du under Mina Sidor.

Bolagskollen via ViPo är en enkelt och smidig tjänst. Du kommer snabbt igång genom att kontakta oss och göra en beställning. Du får assistans av vår kundservice genom hela processen om du så vill. Kontakta oss om du är intresserad av bolagsskydd så hjälper vi dig gärna.

 

Köp nu

Skydda dig och ditt företag

Vanliga frågor om bolagsskydd

Bolagskollen

Hur går en bolagskapning till?

Idag kan en bedragare utföra en bolagskapning och ta kontroll över ditt företag – utan att du märker något.

En bolagskapning är ett brott där någon kriminell till exempel kommit åt dina inloggningsuppgifter eller ID-handlingar och utnyttjar dessa för att begå brott. En bolagskapning kan också genomföras genom att någon byter ut hela eller delar i din styrelse, utan din vetskap. Bolagsverket kräver idag endast en namnteckning för att förändra styrelsen, och om du är nöjd med förändringen behöver du inte göra något. Du blir meddelad om förändringen via post och om du missar brevet går du helt enkelt miste om chansen att stoppa förändringen. Uppgifter på Bolagsverket kan alltså ändras utan att du som VD blir meddelad, vilket innebär att du har blivit kapad utan att veta om det. 

En av de mer kända fallen är Tareq Taylor som utsattes för en bolagskapning 2021.

Tareq Taylor blev utsatt för en liga som skrev om styrelsen för företaget hos Bolagsverket – med endast en namnteckning. I Tareq’s fall köpte bedragarna “endast” mobiltelefoner och abonnemang, men en viktig del i historien är att det som uppdagade brottet var att polisen fångat en man som satt i Tareq’s styrelse för ett annat brott.

Det finns prisvärda och enkla sätt att skydda sig och ditt företag mot kapningar. Med Bolagskollen får du information direkt när en förfrågan skickas till Bolagsverket m.m. Kontakta oss för att få mer information och en offert idag!

 

Läs mer information och nyheter om bedrägerier här.

Hur skydda sig mot bolagskapning?

4 enkla tips för att skydda dig mot bolagskapning:

 1. Agera snabbt

  Vid bedrägerier som ID-kapning och Bolagskapning är det viktigt att agera snabbt. Med hjälp av en tjänst som larmar dig direkt vid förändring har du möjlighet att avbryta bedrägeriet innan de kriminella hunnit utnyttja dina uppgifter och kommit över dina bankkonton. Med Bolagskollen får du meddelande direkt vid förändring

 2.  Bevaka rätt uppgifter

  För att kunna agera är det viktigt att du har koll på rätt ställen. Vi bevakar dina uppgifter och meddelar dig om förändringar rörande:

  • Namn och adress på fysiska personer (Skatteverket via Spar)
  • Civilstånd (Skatteverket via Spar)
  • Taxerad inkomst (Skatteverket)
  • Taxerad inkomst, omräkningar (Skatteverket)
  • Fastighetsuppgifter, taxeringsuppgift (Skatteverket)
  • Fastighetsuppgifter, lagfart etc (Lantmäteriet)
  • Äktenskapsförord (Skatteverket)
  • Förkommen ID-handling (Egen registrering/Förlustanmälan)
  • Ställda frågor och frågeställare hos Dun & Bradstreet (f.d. Bisnode) med partners
  • Kreditengagemangsuppgifter (beviljade lån/ krediter)
  • Betalningsanmärkningar Tredskodomar (Tingsrätt)
  • Konkursansökningar (Tingsrätt och Kronofogden)
  • Betalningsföreläggande (Kronofogden)
  • Utmätning/återtaget gods (Kronofogden)
  • Näringsförbud (Tingsrätt) Skuldsaldo (Kronofogden)
  • Skuldsanering (Kronofogden)
  • Konkurser och konkursförvaltare
  • Kronofogden och PoIT
  • Styrelse, VD i Aktiebolag (Bolagsverket)
  • Ekonomisk förvaltare (Tingsrätt via Post- och Inrikes tidningar) (PoIT)
 3. Digitala brevlådor

  En digital brevlåda är ett bra komplement till Bolagskollen. Ladda ner eller läs mer om digitala brevlådor på Skatteverket. OBS! En digital brevlåda informerar inte om en bedragare försöker beställa varor, ta lån etc och larmar inte i realtid. Brevlådan ger dig myndighetspost digitalt, vilket gör det lättare för dig att ha koll på din post men den är inte tillräcklig för att förhindra en bolagskapning.

 4. IT-Säkerhet

  Det vanligaste sättet för en bedragare att ta kontroll över ditt bolag är via din e-post. Använd säkra och starka lösenord och tvåstegsverifiering på känsliga konton. Se även till att ha ett aktuellt och uppdaterat antivirusprogram och lämna aldrig känslig information i mail.

Hur skyddar jag mitt företag mot bolagskapning?

Skydda ditt företag mot bolagskapning med hjälp av en tjänst som larmar dig direkt vid förändringar.

När du tar del av förändringar i dina företagsuppgifter vet du omedelbart om något inte stämmer. Att bli meddelad om förändringar i dina uppgifter hos exempelvis bolagsverket, ger dig möjlighet att kunna agera snabbt och direkt avvärja ett hot om bedrägeri. Det är svårt om inte omöjligt att själv hålla koll och bevaka sina uppgifter dygnet runt.

Med bolagsskyddet Bolagskollen får du SMS och e-post så snart något förändras.

Vad är bolagsbevakning?

Med bolagsbevakning kan du hålla koll på förändringar hos kunder, leverantörer och intresseföretag.

Bolagskollen är en tjänst som bevakar dina juridiska uppgifter både som privatperson och företag. Tjänsten är länkad till de viktigaste offentliga registren och kan på så sätt upplysa om när förändringar sker. Du blir även meddelad när det sker en kreditupplysning på dig eller ditt företag, vilket är väsentlig information då en obefogad kreditupplysning kan indikera på bedrägeri, och vara början på en kapning.

En bonus är att Bolagskollen även erbjuder bolagsbevakning vilket gör att du kan hålla kolla på eventuella förändringar hos kunder och leverantörer. Allt detta hittar du under Mina Sidor.