Bolagskapning

Hur går en
Bolagskapning till?

Blir ditt företag utsatt för en bolagskapning kan det få allvarliga konsekvenser. Med hjälp av ViPo’s Bolagskollen kan du enkelt och smidigt skydda dig mot brottet. I uppstart av ett nytt företag, vid strukturella förändringar i verksamheten eller i semestertider är det extra viktigt att skydda sig.

Vad är en Bolagskapning?

Rent praktiskt innebär en bolagskapning att en obehörig ändrar dina företagsuppgifter hos Bolagsverket. Konsekvensen blir följdvis att bedragaren kan köpa varor och tjänster i ditt namn med hjälp av falska bolagshandlingar. Du kan dessutom råka ut för att den som har kapat ditt bolag ändrar din företagsadress för att därefter beställer varor till en falsk leveransadress. Förutom detta förekommer även att bedragaren kan få tillgång till dina bankkonton och därmed dina pengar, till följd av en bolagskapning.

Hur skyddar man sig mot Bolagskapning?

För att skydda sig mot en bolagskapning behöver man vara medveten när uppgifter om ens företag förändras. För att kunna ta kontroll över ditt företag kontaktar bedragaren Bolagsverket för att ändra uppgifter om styrelse och firmatecknare. Genom att använda sig av en tjänst som direkt meddelar dig när en förändring sker i dina företagsuppgifter minskar du risken för att drabbas avsevärt.

bolagsskydd
Skydda dig och ditt företag

Boka in ett möte med oss

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Önskad tidpunkt*
:
Välj vilken tid du önskar bli kontaktad. Vi hör vanligtvis av oss inom 48 h på vardagar.
Policy*

Bolagskollen

Vad är Bolagskollen?

Med hjälp av ViPo’s Bolagskollen ligger du steget före bedragarna tack vare ett skydd som täcker dig själv och bolaget. När det sker en kreditupplysning eller ändring i dina bolags- eller personuppgifter blir du snabbt därpå meddelad via SMS och/eller e-post. Vill du ha ytterligare information kan du enkelt kontrollera dina händelser på Mina Sidor.

Här får du möjlighet att skydda dina uppgifter, samtidigt som du snabbt blir meddelad vid eventuella förändringar. Förutom ett skydd som täcker både dig själv och ditt företag, kan du dessutom bevaka bolagsengagemang, kreditstatus och företagsintressen – allt för att få så bra koll på läget som möjligt!

 

Köp nu

Nyheter & Press
Bolagsbevakning

Vad är Bolagsbevakning?

I tjänsten Bolagskollen ingår en del vi valt att kalla för Bolagsbevakning. Med ViPo’s Bolagsbevakning får du möjlighet att bevaka och följa företag du är intresserad av. Genom att ha koll på kunder, konkurrenter eller andra företagsintressen, kan du planera inför framtiden med en djupare inblick.

Om något av dina bevakade företag får ett betalningsföreläggande från Kronofogden, gör en förändring i sin styrelse eller liknande, blir du larmad via SMS och mail. För att kontrollera händelsen går du enkelt in på Mina Sidor där du får ta del av mer utförlig information kring dina bevakade företag. Detta ger dig chansen att agera och kontakta företaget i fråga för att säkerställa att dina ställda fakturor betalas i tid. Desto mer information och koll du har, desto mer kan du ta kontroll över situationen – och ditt företags framtid.

Misstänker du att du blivit drabbad av en bolagskapning? Kontakta vår spärrservice på 042-12 19 51.

 

Köp nu

bolagskapning-kreditupplysning-foretag-inkasso
Företagskapningar i Sverige

Vad är en Företagskapning?

IT-brott är i dagsläget ett av de vanligaste brottstyperna i Sverige. Samtidigt som digitaliseringen på många sätt gör vår vardag smidigare, innefattar den även en del risker.

Det vanligaste IT-brottet idag är skimming, tätt följt av ID-kapningar och företagskapningar. Enligt en undersökning utförd av Sifo (2021) uppger nästan 2 miljoner svenskar att de blivit utsatta för försök till ID-kapning under det senaste året. Den överlägset vanligaste ingången för kriminella idag är att ta kontakt med sina offer via e-post.

ID-kapningar är extra riskfyllt för dig som är företagare och firmatecknare.

Efter det att bedragaren kapat din identitet är det dessvärre inte ovanligt att de kriminella fortsätter att ändra annan information. Flera exempel finns där bedragare kapat företag som ett led i en ID-kapning och i samband med det tömt företagen på dess tillgångar. Att vara medveten om de risker som finns är ett viktigt steg för att kunna skydda sig.
Statistiken pekar mot att brott såsom ID-kapningar inte kommer att minska i framtiden.

 

Köp nu

ID-kapningar som anmäls till polisen

Anmälda bedrägerier som klaras upp av rättsväsendet

250 614 personer drabbades av ID-kapning under 2021

Bolagskapning

Vad är en bolagskapning?

Rent praktiskt innebär en bolagskapning att en obehörig ändrar dina företagsuppgifter hos Bolagsverket. Konsekvensen blir följdvis att bedragaren kan köpa varor och tjänster i ditt namn med hjälp av falska bolagshandlingar. Du kan dessutom råka ut för att den som har kapat ditt bolag ändrar din företagsadress för att därefter beställer varor till en falsk leveransadress. Förutom detta förekommer även att bedragaren kan få tillgång till dina bankkonton och därmed dina pengar, till följd av en bolagskapning.

Hur skyddar man sig mot bolagskapning?

För att skydda sig mot en bolagskapning behöver man vara medveten när uppgifter om ens företag förändras. För att kunna ta kontroll över ditt företag kontaktar bedragaren Bolagsverket för att ändra uppgifter om styrelse och firmatecknare. Genom att använda sig av en tjänst som direkt meddelar dig när en förändring sker i dina företagsuppgifter minskar du risken för att drabbas avsevärt.

id-kapning-bolagskapning-vipo-skydd-1
Skydda dig mot bolagskapning

Vanliga frågor om bolagskapning

Bolagskollen

Hur går en bolagskapning till?

Idag kan en bedragare utföra en bolagskapning och ta kontroll över ditt företag – utan att du märker något.

En bolagskapning är ett brott där någon kriminell till exempel kommit åt dina inloggningsuppgifter eller ID-handlingar och utnyttjar dessa för att begå brott. En bolagskapning kan också genomföras genom att någon byter ut hela eller delar i din styrelse, utan din vetskap. Bolagsverket kräver idag endast en namnteckning för att förändra styrelsen, och om du är nöjd med förändringen behöver du inte göra något. Du blir meddelad om förändringen via post och om du missar brevet går du helt enkelt miste om chansen att stoppa förändringen. Uppgifter på Bolagsverket kan alltså ändras utan att du som VD blir meddelad, vilket innebär att du har blivit kapad utan att veta om det. 

En av de mer kända fallen är Tareq Taylor som utsattes för en bolagskapning 2021.

Tareq Taylor blev utsatt för en liga som skrev om styrelsen för företaget hos Bolagsverket – med endast en namnteckning. I Tareq’s fall köpte bedragarna “endast” mobiltelefoner och abonnemang, men en viktig del i historien är att det som uppdagade brottet var att polisen fångat en man som satt i Tareq’s styrelse för ett annat brott.

Det finns prisvärda och enkla sätt att skydda sig och ditt företag mot kapningar. Med Bolagskollen får du information direkt när en förfrågan skickas till Bolagsverket m.m. Kontakta oss för att få mer information och en offert idag!

 

Läs mer information och nyheter om bedrägerier här.

Hur skydda sig mot bolagskapning?

4 enkla tips för att skydda dig mot bolagskapning:

 1. Agera snabbt

  Vid bedrägerier som ID-kapning och Bolagskapning är det viktigt att agera snabbt. Med hjälp av en tjänst som larmar dig direkt vid förändring har du möjlighet att avbryta bedrägeriet innan de kriminella hunnit utnyttja dina uppgifter och kommit över dina bankkonton. Med Bolagskollen får du meddelande direkt vid förändring

 2.  Bevaka rätt uppgifter

  För att kunna agera är det viktigt att du har koll på rätt ställen. Vi bevakar dina uppgifter och meddelar dig om förändringar rörande:

  • Namn och adress på fysiska personer (Skatteverket via Spar)
  • Civilstånd (Skatteverket via Spar)
  • Taxerad inkomst (Skatteverket)
  • Taxerad inkomst, omräkningar (Skatteverket)
  • Fastighetsuppgifter, taxeringsuppgift (Skatteverket)
  • Fastighetsuppgifter, lagfart etc (Lantmäteriet)
  • Äktenskapsförord (Skatteverket)
  • Förkommen ID-handling (Egen registrering/Förlustanmälan)
  • Ställda frågor och frågeställare hos Dun & Bradstreet (f.d. Bisnode) med partners
  • Kreditengagemangsuppgifter (beviljade lån/ krediter)
  • Betalningsanmärkningar Tredskodomar (Tingsrätt)
  • Konkursansökningar (Tingsrätt och Kronofogden)
  • Betalningsföreläggande (Kronofogden)
  • Utmätning/återtaget gods (Kronofogden)
  • Näringsförbud (Tingsrätt) Skuldsaldo (Kronofogden)
  • Skuldsanering (Kronofogden)
  • Konkurser och konkursförvaltare
  • Kronofogden och PoIT
  • Styrelse, VD i Aktiebolag (Bolagsverket)
  • Ekonomisk förvaltare (Tingsrätt via Post- och Inrikes tidningar) (PoIT)
 3. Digitala brevlådor

  En digital brevlåda är ett bra komplement till Bolagskollen. Ladda ner eller läs mer om digitala brevlådor på Skatteverket. OBS! En digital brevlåda informerar inte om en bedragare försöker beställa varor, ta lån etc och larmar inte i realtid. Brevlådan ger dig myndighetspost digitalt, vilket gör det lättare för dig att ha koll på din post men den är inte tillräcklig för att förhindra en bolagskapning.

 4. IT-Säkerhet

  Det vanligaste sättet för en bedragare att ta kontroll över ditt bolag är via din e-post. Använd säkra och starka lösenord och tvåstegsverifiering på känsliga konton. Se även till att ha ett aktuellt och uppdaterat antivirusprogram och lämna aldrig känslig information i mail.

Hur skyddar jag mitt företag mot bolagskapning?

Skydda ditt företag mot bolagskapning med hjälp av en tjänst som larmar dig direkt vid förändringar.

När du tar del av förändringar i dina företagsuppgifter vet du omedelbart om något inte stämmer. Att bli meddelad om förändringar i dina uppgifter hos exempelvis bolagsverket, ger dig möjlighet att kunna agera snabbt och direkt avvärja ett hot om bedrägeri. Det är svårt om inte omöjligt att själv hålla koll och bevaka sina uppgifter dygnet runt.

Med bolagsskyddet Bolagskollen får du SMS och e-post så snart något förändras.

Vad är bolagsbevakning?

Med bolagsbevakning kan du hålla koll på förändringar hos kunder, leverantörer och intresseföretag.

Bolagskollen är en tjänst som bevakar dina juridiska uppgifter både som privatperson och företag. Tjänsten är länkad till de viktigaste offentliga registren och kan på så sätt upplysa om när förändringar sker. Du blir även meddelad när det sker en kreditupplysning på dig eller ditt företag, vilket är väsentlig information då en obefogad kreditupplysning kan indikera på bedrägeri, och vara början på en kapning.

En bonus är att Bolagskollen även erbjuder bolagsbevakning vilket gör att du kan hålla kolla på eventuella förändringar hos kunder och leverantörer. Allt detta hittar du under Mina Sidor.