Tips för att förhindra ID-kapning

Tips för att förhindra ID-Kapning

Vad kan du göra för att förhindra att bli utsatt för en ID-kapning?
Vi har sammanställt några konkreta tips för hur du kan undvika att utsätta dig för onödiga risker.
Som du säkert känner till finns det många sätt för en bedragare idag att få tillgång till ditt personnummer.
En enkel sökning på en upplysningssida på nätet kan ge information om hur många som bor i ditt hushåll, när du flyttade dit, vilken färg din bil har och ditt fullständiga personnummer.

 

Några grundläggande regler när det kommer till säkerhet idag är att:

Inte logga in med BankID på någon annans begäran

Att inte logga in med BankID på någon annans begäran är otroligt viktigt. Endast om du själv kontaktat eller upprättat anslutning med företaget i fråga kan du logga in säkert. Om en person eller ett företag kontaktar dig över telefon, SMS eller mail och ber dig logga in ska du inte klicka på länken du får.

 

Inte lämna ut kortuppgifter på osäkra hemsidor

Om du inte är säker på att en hemsida är legitim ska du undvika att lämna dina uppgifter. Om du är osäker kan du alltid söka efter recensioner på butiken. En bra sida att hitta genuina omdömen om olika företag är Reco eller Trustpilot.

 

Skydda sin kortkod i butiker

Att skydda sin kod i butikerna är viktigt för att undvika att någon stjäl dina pengar. Kortstölder är idag ett av de vanligaste bedrägeribrotten. Förutom fysiska kortstölder är även digitala kortstölder vanliga. Bedragare kan sitta med portabla skimmingenheter och samla in hundratals kortuppgifter inom loppet av bara några minuter. För att skydda dina kort mot skimming är det en bra idé att ha ett RFID-Blocker kort i din plånbok. Hos oss kan du just nu hämta ett gratis RFID-Blocker kort genom att klicka här.

 

Använda säkra lösenord

Ett säkert lösenord ska innehålla bokstäver, siffror och tecken. Tänk på att uppdatera dina lösenord ofta och att inte använda samma lösenord för alla dina konton. Där det är möjligt är det bra att använda tvåfaktorsautentisering. Spara även dina lösenord på ett säkert ställe, att döpa en mapp i telefonen till “lösenord” är alltså inte att rekommendera…

 

Inte lämna ut sitt personnummer i butik

Det är alltid bra att vara försiktig! Vad som är viktigt att tänka på är att den primära källan för ID-Kapningar däremot inte är att höra någon uppge sitt personnummer i butiken. Allt vanligare för bedragaren är att samla in informationen via nätet. För att undvika att någon nyttjar ditt personnummer och din kreditvärdighet är det fördelaktigt med en aktiv bevakning. Med en aktiv bevakning blir du meddelad direkt när en förändring sker i dina personuppgifter. Då kan du avbryta ID-kapningen innan varorna ens hunnit lämna lagret!

 

 

REGISTRERA NYCKELBRICKA

ENKELT
För att vi ska veta att det är just dina nycklar som kommit in till oss är det viktigt att du registrerar din nyckelbricka. Skanna QR-koden ovan med kameran på din telefon, eller gå in på www.vipo.se/nyckelbricka .

SNABBT
Skulle du bli av med dina nycklar lägger upphittaren dem endast i en av PostNords brevlådor. När vi fått tag på nycklarna kontaktar vi dig, så all blir som vanligt igen.

TRYGGT
Koden på din nyckelbricka är unikt för bara dig. Vem nycklarna tillhör stannar mellan oss, och vi lämnar endast ut nycklarna till den person som de står registrerade på. Koden på nyckelbrickan finns på baksidan och börjar med VPB.

HÄMTA DITT GRATIS RFID-BLOCKER KORT!Fyll i formuläret för att beställa hem ditt kostnadsfria RFID-Blocker kort*.

VARFÖR ViPo'S RFID-BLOCKER?
- Vi på ViPo prioriterar din trygghet. Vi vill göra det lättare att skydda dina viktiga kort-& värdehandlingar. Tack vare den QR-kod som lett dig hit har du nu möjlighet att hämta ut ett kostnadsfritt RFID-Blocker kort! Allt du behöver göra är att fylla i dina uppgifter här på sidan.

Lägg kortet i din plånbok intill de kort som har "RFID-symbolen". När det är dags att betala flyttar du bara kortet - och signalen fungerar igen!

* För att beställa hem ett kostnadsfritt kort krävs giltiga kontakt- och personuppgifter. Endast ett kort per kund.