kortbedrägeri
 
Kortbedrägerierna ökar

Under våren har NBC (Polisens nationella bedrägericenter) kunnat fastställa att antalet bedrägeribrott sjunkit. Efter att ha sammanställt statistiken för juli framgår dock nu att bedrägeribrotten återigen ökar – framförallt kortbedrägerier.

 
Hur går det till?

Kortbedrägerier kan ske på olika sätt. Med dina kortuppgifter kan en bedragare enkelt beställa produkter och tjänster på internet. Ett av de vanligaste typerna av kortbedrägerier är skimming, eller skimning som det även benämns. Skimming i sig betyder att en bedragare kommer åt informationen ditt kort innehåller genom att olagligt kopiera dina kortuppgifter.

Idag erbjuder flera kortleverantörer och banker kort med RFID. Genom att läsa av eller kopiera kortets information får bedragaren tillgång till alla uppgifter som finns på kortet. Dessa innefattar kortnummer, ägarens namn samt cvv koden. Innan manipulerade bedragare i regel betalkortsautomater eller bankomater för att kapa dessa uppgifter, men idag används även portabla skimmingenheter för att kopiera uppgifterna.

De portabla skimmingenheterna gör det möjligt för bedragaren att samla in hundratals kortuppgifter utan större ansträngning. Genom att placera sig på offentliga platser med mycket människor i omlopp kan de alltså enkelt samla på sig en hel del kortuppgifter att senare utnyttja.

 
Hur kan du skydda dig?

För att på bästa sätt skydda dig mot kortbedrägeri är det viktigt att vara försiktig med dina betal- och kreditkort. Lämna exempelvis aldrig ut dina kortuppgifter via mail eller SMS. Banken kommer aldrig be dig uppge dina kortuppgifter över mail, samtal eller SMS. Var även försiktig när du slår in din kod och var noggrann med att kontrollera hemsidans legitimitet om du handlar på nätet. Tänk även på att inte heller lämna ifrån ditt kort vid restaurangbesök eller liknande.

För att förhindra skimming av kortuppgifter kan du placera ett ”RFID-Blocker kort” intill dina betalkort med RFID-signal. Ett RFID-Blocker kort bryter RFID-signalen och gör att de skadliga skimmingenheterna inte kommer åt dina uppgifter. (När du har ett RFID-Blocker kort i din plånbok kommer du inte heller kunna betala med ”blipp” så länge blocker kortet ligger intill ditt betalkort.)

 
Hämta ett gratis RFID-Blocker kort

Vi på ViPo arbetar aktivt mot att förhindra bedrägerier. Just nu erbjuder vi dig ett gratis RFID-Blocker kort om du registrerar dig via här. Välkommen! / Vännerna på ViPo

REGISTRERA NYCKELBRICKA

ENKELT
För att vi ska veta att det är just dina nycklar som kommit in till oss är det viktigt att du registrerar din nyckelbricka. Skanna QR-koden ovan med kameran på din telefon, eller gå in på www.vipo.se/nyckelbricka .

SNABBT
Skulle du bli av med dina nycklar lägger upphittaren dem endast i en av PostNords brevlådor. När vi fått tag på nycklarna kontaktar vi dig, så all blir som vanligt igen.

TRYGGT
Koden på din nyckelbricka är unikt för bara dig. Vem nycklarna tillhör stannar mellan oss, och vi lämnar endast ut nycklarna till den person som de står registrerade på. Koden på nyckelbrickan finns på baksidan och börjar med VPB.

HÄMTA DITT GRATIS RFID-BLOCKER KORT!Fyll i formuläret för att beställa hem ditt kostnadsfria RFID-Blocker kort*.

VARFÖR ViPo'S RFID-BLOCKER?
- Vi på ViPo prioriterar din trygghet. Vi vill göra det lättare att skydda dina viktiga kort-& värdehandlingar. Tack vare den QR-kod som lett dig hit har du nu möjlighet att hämta ut ett kostnadsfritt RFID-Blocker kort! Allt du behöver göra är att fylla i dina uppgifter här på sidan.

Lägg kortet i din plånbok intill de kort som har "RFID-symbolen". När det är dags att betala flyttar du bara kortet - och signalen fungerar igen!

* För att beställa hem ett kostnadsfritt kort krävs giltiga kontakt- och personuppgifter. Endast ett kort per kund.