Bedrägerier - man - orolig
Bedrägerier i media

Under de senaste dagarna har det återigen uppmärksammats i nyheterna kring vilket vanligt förekommande brott ID-Kapning faktiskt är.
I slutet av förra veckan kunde vi läsa om Wilma vars BankID kapats. Under lördagen publicerar Aftonbladet även en artikel rörande den höga statistiken bedrägerier det senaste året.

Ny statistik

I SIFO‘s senaste undersökning framkommer de vanligaste orsakerna till ID-Kapning. Ett av de vanligaste sätten att bli drabbad är att en bedragare beställer produkter och tjänster genom att utnyttja en annan persons identitet.

Den vanliga missuppfattningen, att äldre personer är de som oftast blir drabbade, stämmer inte överens med de siffror som SIFO presenterar i undersökningen. Personer i åldern 56-79 utgör 1,9% av de som är drabbade. Dessa är därmed den grupp som utgör den lägsta andelen drabbade enligt undersökningen. Den hösta andelen drabbade ligger i åldersspannet 35-55 på 3,2%. I mitten befinner sig personer mellan 16-34 på 2,8%. Vi kan härmed konstatera att åldern inte är av någon större betydelse när det kommer till risken för att bli utsatt för en ID-Kapning. Så, vad kan du göra?

Vidta åtgärder

Det är alltid viktigt att du är försiktig när du lämnar ut dina uppgifter och du ska aldrig logga in med ditt BankID om du inte är helt säker på källan. Att få tag på någons personnummer idag är däremot löjligt enkelt. Flera hemsidor är berättigade utgivningsbevis och publicerar därför våra fullständiga personnummer offentligt. För att vara säker på att du har koll och kontroll på ditt personnummer rekommenderar Polisens följande:
“Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/lånet från att beviljas.”

Vi informerar i realtid

Ett av de viktigaste och lättaste sätten för dig att bli medveten om vad som händer med ditt personnummer är via vår tjänst som larmar dig i realtid. Så fort en förändring sker i ditt personnummer eller organisationsnummer via kreditupplysningsföretagen Bisnode och CreditSafe, larmar vi dig.

Du läser mer om våra tjänster och hur du skyddar dig som privatperson eller ditt företag genom att klicka på länkarna.

Vi Prioriterar din trygghet.

 

REGISTRERA NYCKELBRICKA

ENKELT
För att vi ska veta att det är just dina nycklar som kommit in till oss är det viktigt att du registrerar din nyckelbricka. Skanna QR-koden ovan med kameran på din telefon, eller gå in på www.vipo.se/nyckelbricka .

SNABBT
Skulle du bli av med dina nycklar lägger upphittaren dem endast i en av PostNords brevlådor. När vi fått tag på nycklarna kontaktar vi dig, så all blir som vanligt igen.

TRYGGT
Koden på din nyckelbricka är unikt för bara dig. Vem nycklarna tillhör stannar mellan oss, och vi lämnar endast ut nycklarna till den person som de står registrerade på. Koden på nyckelbrickan finns på baksidan och börjar med VPB.

HÄMTA DITT GRATIS RFID-BLOCKER KORT!Fyll i formuläret för att beställa hem ditt kostnadsfria RFID-Blocker kort*.

VARFÖR ViPo'S RFID-BLOCKER?
- Vi på ViPo prioriterar din trygghet. Vi vill göra det lättare att skydda dina viktiga kort-& värdehandlingar. Tack vare den QR-kod som lett dig hit har du nu möjlighet att hämta ut ett kostnadsfritt RFID-Blocker kort! Allt du behöver göra är att fylla i dina uppgifter här på sidan.

Lägg kortet i din plånbok intill de kort som har "RFID-symbolen". När det är dags att betala flyttar du bara kortet - och signalen fungerar igen!

* För att beställa hem ett kostnadsfritt kort krävs giltiga kontakt- och personuppgifter. Endast ett kort per kund.